• Wat is Beachhandball?

  Beach Handball is snel, spannend en spectaculair en echt iets voor de sporter die in de zomerzon, op een beach veld, met een handbal technisch wil excelleren.

  Beach Handball is een snelle, zomerse handbalvorm die wordt gespeeld op een zandondergrond. Beach Handball is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus! Er wordt gespeeld met een rubberen bal, met voor iedere doelgroep een andere grootte. Hieronder staan de belangrijkste spelregels van Beach Handball.

  De spelers
  Beach Handball wordt gespeeld met 3 veldspelers en 1 doelverdediger. Een team kan bestaan uit meisjes/dames, jongens/heren en bij de jonge jeugd ook gemengd. Er mogen maximaal 6 wisselspelers aan de zijkant staan.

  Doelpunten
  Het groot verschil met het reguliere (zaal-/veld)handbal is de puntentelling. Deze maakt het spel nog spectaculairder want bij een gewoon doelpunt scoort men 1 punt. Bij een spectaculaire doelpunt (bijvoorbeeld een ‘vliegertje’, pirouette, 6m.-worp of doelpunt van de doelverdediger of specialist) scoort men 2 punten.

  De speeltijd
  Een Beach Handball-wedstrijd duurt 2 x 10 minuten, met daartussen 5 minuten rust. Elke helft, bij Beach Handball heet dit een set, heeft een winnaar nodig. Bij gelijke stand wordt een golden goal gespeeld. Het team dat twee sets heeft gewonnen, is de winnaar van de wedstrijd. Wanneer elk team één set heeft gewonnen staat de stand gelijk. Dan wordt er gebruik gemaakt van een shoot-out. Beide teams spelen met 5 spelers om-en-om individueel een ‘break-out’ tegen de doelverdediger.

  Competitie

  Er zijn twee competitievormen:

  • Beach Handball Competitie (BHC)

  De Beach Handball Competitie wordt aangeboden voor de E-, D-, C-, B-, en A-jeugd en Senioren en wordt op breedtesport niveau gespeeld. Tijdens de Beach Handball Competitie wordt er in toernooivorm gespeeld waarbij het seizoen bestaat uit 4 tot 6 toernooien in de regio.

  • Beach Handball Tour (BHT)

  Wil je als team gaan voor een plaats op het NK Beach Handball dan dien je deel te nemen aan de Beach Handbal Tour. Je speelt dan BHT-kwalificatietoernooien door het gehele land.

  Meer informatie over Beach Handball vind je op de site van het NHV: beachhandbal.nl

 • Beachhandball bij DSS

  Ons buitencomplex beschikt over drie Beach Handball velden. In het voorjaar gaan de meeste teams, vanaf de E-jeugd, het zand op om te trainen. Binnen bijna alle leeftijdscategorieën wordt deelgenomen aan de BHT en gaan naar het NK.

  Omdat de Beach Handball competitie nog in de kinderschoenen staat, is het nu nog niet mogelijk voor alle teams om deel te nemen aan de BHC.

  Bij het reguliere handbal is het niet toegestaan om bij een andere vereniging deel te nemen aan de competitie. Bij Beach Handball kun je, als je lid bent van het NHV, juist wel bij een andere vereniging spelen.

  Ben je van een andere vereniging en wil je bij DSS beachen, dan kun je een beach lidmaatschap afsluiten bij DSS en kun je meetrainen en -spelen.

  In 2024 organiseren wij voor de derde keer een BHT-kwalificatietoernooi voor de dames D-jeugd, dames C-jeugd, heren B-jeugd, dames B-jeugd, dames Senioren en heren Senioren op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024!