spotlights Carla de GrootBinnen DSS zijn veel mensen actief die van grote betekenis zijn voor de vereniging. Zij doen taken voor de club waarvan je er soms niet bij stil staat dát iemand dat doet. Iedere maand zal de vrijwilligerscommissie een vrijwilliger van DSS in ‘the spotlight’ zetten, om zijn of haar taak eens onder de aandacht te brengen en uiteraard omdat diegene dat zo verdient! Deze maand bezocht Renate jeugdtrainster en coach Carla de Groot voor een kort interview.


Carla, ik doe je te kort als ik zeg dat je jeugdtrainster en jeugdcoach bent want jij BENT zo’n beetje DSS? Kan je in the spotlightproberen kort te vertellen wat je allemaal voor DSS doet?
Ik geef drie avonden per week trainen en ik coach de D1 en E3. Daarnaast doe ik de ledenadministratie. Alle teams en tussentijdse wijzigingen verwerken we in Sportlink van het NHV, zodat iedereen op het juiste wedstrijdformulier komt te staan. Piet helpt mij daar veel bij. Verder zorgen Anda van Dijk, Anja Aardenburg en ik er samen voor dat het trainingsmateriaal van buiten naar de zaal gaat en andersom. En samen zoeken we de tenues en tassen uit en zorgen dat alles aan het eind van het seizoen weer compleet en heel is. Met Marion Duin organiseer ik het zaal- en veld schoolhandbaltoernooi. En als afsluiting van het seizoen samen met Marieke Kalverda en veel vrijwilligers het jaarlijkse Jeugdkamp en Landentoernooi. Aan het eind van het seizoen help ik met Marieke en Monique de Vijlder bij het maken van de teamindeling van de jeugd en het trainingsschema. En we regelen coaches voor het nieuwe seizoen. Soms fluit ik zondag een wedstrijd. En bij de thuis wedstrijden van Dames 1 zit ik achter de wedstrijdtafel. Daarnaast ben ik altijd bezig met het inzamelen van geld voor de jongste jeugd. Zo sta ik samen met Marion Duin elk jaar met een WC kar op de Heemskerkse kermis. De moeders vouwen wc papier tijdens de trainingen en die verkopen we bij de WC-kar. Daarnaast regel ik de verkoop van oliebollen, kerststollen en kerststukjes. We verzamelen het hele jaar door spullen voor de Koninginnenmarkt en tussendoor verkopen we spullen op Marktplaats. Dit doe ik samen met Anja en Anda. De opbrengst van al deze acties is allemaal voor DSS. Daar koop ik bijvoorbeeld nieuwe ballen van. Zo sparen we om over 2 jaar weer nieuwe tenues pakken en tassen te kunnen kopen voor alle onze jeugdleden. En van het geld van de Deen supermarkt actie hebben we dit jaar de nieuwe F-doeltjes kunnen kopen.

Sinds wanneer ben jij als vrijwilliger actief voor DSS? En hoelang heb je zelf gehandbald?
Sinds 1982. Ik was zwanger van Linda waardoor ik zelf niet kon spelen. Ik ben begonnen met coachen van het team van mijn nichtje omdat hun coach overspannen was. Dat was dus nog bij ADO. Tot de geboorte van Chantal in 1980 heb ik in het 1e gespeeld. Toen ik zwanger was van Chantal speelde ik nog tegen Anda van Dijk, tegen KIC . -de plakboeken komen tevoorschijn-. Oh en in 1984 heb ik trouwens mijn trainersdiploma gehaald samen met o.a. John Zeeuw. Daarna ben ik in het 2e gaan spelen, werd weer zwanger en ben toen dus gaan coachen. Dat was nog ADO. Ik ben daar als 10 jarig meisje begonnen met handbal. Ik ben even gestopt toen ik 15 was. Voor mijn opleiding aan de INAS moest ik stage in de verzorging lopen en moest daarvoor intern. Sinds 1976 werk ik in Huis ter Wijck. Ja, ik ben erg honkvast. Ben nog steeds met dezelfde man, dezelfde werkgever en dezelfde handbalclub. ADO ging natuurlijk met Odin samen op in DSS. Mede dankzij Piet kon en kan ik zoveel voor de vereniging doen. Want vroeger als ik ging trainen zorgde hij voor de meiden. En door mijn keuze eet hij op dinsdag en donderdag een magnetronmaaltijd!

Iedere trainer heeft zijn/haar eigen manier van trainen geven met een eigen visie. Wat kan je vertellen over jouw visie op trainen?
Als je een goeie handballer wil zijn, dan moet je een bitch zijn. Daarmee bedoel ik dat je moet kunnen uitdelen, maar ook incasseren. Handbal is een harde contact sport. Dan moet je niet lief zijn, want dan moet je gaan dansen bij Patty. Betekent niet dat je niet sociaal moet zijn, want je moet ook in dienst van het team kunnen spelen. Ik speel graag met een open verdediging. Zo snel mogelijk de bal weer terug veroveren.

Het weekend van 2 en 3 mei organiseert DSS het 6e Carla de Groot toernooi. Hoe vind je het dat er een toernooi naar je is vernoemd?
Dat ik het voor het eerst hoorde van Alex en Marion zei ik: “Ik ben nog niet dood hoor!” Maar ja, natuurlijk ben ik vereerd. Maar het had van mij ook gewoon het DSS toernooi mogen heten hoor. Het is een schitterend toernooi met top handbal en héél goed georganiseerd door een grote groep mensen onder leiding van Marion.

Ik weet dat jij een hele bijzondere mascotte in je tas meesleept. Wil je daar iets over vertellen?
Hoe weet jij dat?? Ja, in 2007 ben ik met mijn toenmalige C1 en 2 (was dus de D leeftijd van nu) op toernooi naar Denemarken geweest. De Kolding Cup. In dat jaar waren de Bjorn Borg onderbroeken heel erg in. Dus als ik de kleedkamer in kwam zei ik altijd: “Ik wil ook zo’n onderbroek!”. En toen we in Denemarken uit de bus stapten kreeg ik van de meiden een cadeautje. Ik kreeg een Bjorn Borg onderbroek met alle namen van de speelsters erop. Dus die trok ik natuurlijk aan. Het ging als een tierelier op dat toernooi. We wonnen alles. Dat jaar hadden we een heel goede selectie. Zo’n groep krijg je nooit meer. Een aantal van deze meiden speelt nu in dames 1. Die onderbroek bracht kennelijk geluk dus die moest natuurlijk snel gewassen worden voor de volgende dag. De finale moesten we tegen een Duitse handbalschool spelen. Dat waren geen meiden, het leken wel bouwvakkers! C1 werd 1e. Die onderbroek zit nu dus standaard in mijn coachtas. Ik draag hem natuurlijk niet meer.

Wat is je leukste of mooiste herinnering aan DSS?
Het winnen van die Kolding Cup was wel heel uniek natuurlijk. Grootse ambiance met volle tribunes tot aan het plafond bij de prijsuitreiking. Heel apart om mee te maken. Wat ik ook altijd heel leuk vond was de bekerfinale in Aalsmeer met die spotlichten en muziek aan en het oplopen en omroepen van alle namen van de speelsters.

Je werkt en daarnaast lijk je te leven voor de handbal. Heb je nog vrije tijd over voor andere (leuke) dingen?
Ja, mijn hond. Quinta in nu alleen want Silva is in november overleden. Overdag laat ik honden van anderen uit en ik pas ook op honden. Op vrijdag heb ik oma-dag. Dan pas ik op mijn kleinzoon Steef. Die is nu 3 jaar en krijgt er deze maand een zusje bij krijgt. En ik pas 5 dagen per week op mijn 4-benige kleindochter Hailey, de hond van mijn dochter Linda.

Heb je nog ideeën of wensen voor de toekomst van DSS?
Een eigen sporthal met daarbij een eigen kantine. Eigen sportcomplex met krachthonk. Dát zou ik graag willen. Ik heb er heel, heel, heel veel moeite mee dat terwijl je in de eredivisie speelt je zó weinig sponsors vindt, terwijl dat stomme voetbal met gemak tig sponsors vindt. Daarbij moet ik wel zeggen dat we dus héél blij zijn met de huidige sponsors, want zonder hen zouden we niet op dit niveau kunnen spelen. Maar het is wel triest dat de speelsters er daarnaast zelf nog zoveel voor moeten betalen en doen. Het zou mooi wezen als je gewoon een naamsponsor vindt of 10 mensen die €1000,- willen sponsoren. Maar ja, we blijven moed houden!