De zeven beste sleutels tot succes van Marcella Deen: “Hoe word ik een tophandbalster?”

Voor school ga ik, Sienna Veenstra (9), op onderzoek uit naar de geheimen van topsport. En specifiek: Hoe kan ik de top in handbal bereiken? Wie anders dan Marcella (29) kan aan mij uitleggen hoe je de top in handbal bereikt. Zij heeft immers 5 jaar op het hoogste niveau in Duitsland gespeeld. Ze werd driemaal kampioen en meerdere keren bekerwinnaar en won ook twee keer Supercup. 45 keer kwam ze uit voor Oranje en daarin scoorde ze 41 doelpunten. Hoe cool is dat!

Geschreven door Sienna Veenstra

Door te stoppen met handballen in Duitsland, keerde Marcella weer terug bij DSS.  Ik interview Marcella over de sport en welke beleving nodig is om succes te hebben. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Hoe oud was je toen je begon met handbal en waarom? “Mijn moeder en mijn zus die zaten al op handbal, dus dat was een makkelijke keuze. Ik ging met mijn zus mee handballen. Ik was vier jaar toen ik hier bij DSS al stond te spelen langs de lijn. En met vijf jaar ben ik echt begonnen.”

Hoe vaak train je en wat vind je het leukste? “Nu ik terug ben in Nederland ben ik wat minder gaan trainen, dus trainen we vier keer in de week en dan nog een wedstrijd. Ik vind het leuk om tijdens trainingen te springen en doelpunten te maken.”

Wat train je nog meer? “We werken hard aan onze conditie, dus lekker veel rennen. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je fit bent. Krachttraining doen we ook, want handbal is heel fysiek. Het is een contactsport, dus je moet wel kracht hebben. En daarnaast heel veel techniek oefenen.”

Wat is het leukste en moeilijkste aan handbal? “Poeh…dat is een lastige vraag. Ik vind het zelf heel leuk om in de dekking te staan, want daar kan je de wedstrijd door winnen. Als je zorgt dat er geen ballen in je doel komen en je zelf wel scoort dan win je de wedstrijd. En het moeilijkste….ik kan niet zo goed tegen mijn verlies, dus ik kan de hele avond chagrijnig zijn als ik verloren heb.”

Hoe ben je zo goed geworden? “Door heel veel te trainen. Ik was ook niet iemand die het meeste talent had. Ik was geen Estavana Polman, die hele leuke trucjes kan. Ik moest het echt hebben van hard trainen. Dus heel hard trainen en heel veel leren.”

Hoe voel je je in het veld? “Dat is een goeie. Als ik op het veld sta, dan hoor ik het publiek helemaal niet meer, dus ik zit echt in een tunnel en ik denk alleen maar: waar is de bal en hoe kan ik zo snel mogelijk scoren. Dus hoe ik me voel… ik wil heel erg graag winnen, dus ik ben fanatiek. Lekker fel.”

Hoe hebben jouw ouders je geholpen? “Mijn ouders hebben me heel veel geholpen. Zij moesten altijd mee naar de training en weer terug. Ze hebben heel wat uurtjes op dat bankje gezeten en houten billetjes gekweekt. En mijn opa heeft me ook veel geholpen.”

Hoe is het om topsport te bedrijven? “Leuk en ook een uitdaging! In Duitsland trainde ik twee keer op een dag, dus elke ochtend en elke avond. In het weekend hadden we vaak een wedstrijd en gingen we door heel Duitsland met de bus. Soms zaten we wel 9 uur heen in de bus en moesten we na de wedstrijd ook weer 9 uur terug. Mijn leukste wedstrijd was mijn eerste interland in IJsland en dat we de beker wonnen, want toen hadden we een leuk feestje.”

Wat is er voor nodig om een goede handbalster te zijn? “Nou, heel veel trainen en het ook heel leuk vinden, want als je het niet leuk vind dan gaat het niet lukken. Slim zijn en in de wedstrijd moet je ook niet altijd lief zijn, je mag best wel wat uitdelen en dus heel hard trainen.”

Kortom, de 7 beste sleutels om een tophandbalster te worden, die ik van Marcella gehoord heb, zijn:

  1. Hard trainen
  2. Het leuk vinden, plezier hebben
  3. Hard trainen
  4. Hard trainen
  5. Lekker fel zijn. Tijdens de wedstrijd niet zo lief zijn (daarbuiten natuurlijk wel)
  6. Hard trainen
  7. Hard trainen

Niet moeilijk, maar vereist wel doorzettingsvermogen en plezier in het spel houden. Ik ga er voor, jij ook? Yes, Yes, Yes

Lid worden?

Vind je handbal ook zo’n leuke sport en zou je zelf ook willen spelen? Of het voor de gezelligheid is of op niveau, bij Handbal Vereniging DSS is het allemaal mogelijk. Schrijf je nu in!