DSS DS1 trainingsstage Sint-Truiden augustus 2022

Op vrijdag 19 augustus 2022 vertrokken de auto’s volgeladen met sporttassen, speelsters en begeleiding naar Sint-Truiden (België) voor een trainingsstage.

Een enkele auto zat zelfs zodanig volgepropt dat de meiden op de achterbank elkaar niet konden zien door een gebouwde muur van slaapzakken en kussens (zie foto 1). Sommige auto’s vertrokken vroeg op de dag, anderen wat later. De speelsters die vroeg vertrokken hadden besloten halverwege de reis wat te lunchen bij een Van Der Valk restaurant. De serveerster daar had een bijzondere talent. Zij kon het dienblad dragen op haar borst! Na een lekker broodje carpaccio en kroketten, maar een ietwat teleurstellende uitsmijter waren de dames weer onderweg richting België.

Eenmaal in Sint-Truiden bleek dat zij zichzelf nog even moesten zien te vermaken aangezien ‘het huis’/de slaaplocatie nog niet toegankelijk was. De tijd werd opgevuld door een planning te maken en de rij- en loopafstanden tussen de verschillende locaties te noteren onder het genot van een Calippo-ijsje met een prijs waar een miljonair zich voor zou omdraaien in zijn graf…

Rond 18.00 uur arriveerde de 2e en 3e auto in het gezellige centrum van Sint-Truiden. De ober van Brasserie Grand Place (nee, we hebben geen aandelen in het bedrijf door de naam te noemen) verdient een pluim vanwege zijn flexibiliteit! Extra mensen erbij, alvast bestellen voor personen die er nog niet zijn, een tijd aangeven waarop het eten er moet zijn, nog een tafel erbij, personen erbij die nog niet besteld hebben, het was allemaal geen probleem. Het eten was goed en de porties pasta waren zodanig groot dat een Amerikaan zelfs een ‘small’ zou bestellen.

Na het diner gingen we richting de slaapzaal waar het vechten…, eh overleggen(!), was voor de beste slaapkamer. Nadat iedereen een knus plekje had gevonden, verplaatsten we ons naar de Trudohal voor de eerste training van deze stage. Dinsdag 16 augustus en donderdag de 18e waren de eerste trainingen van het seizoen. Dus toen vrijdagavond de 19e weer getraind mocht worden, zat de pap bij de meeste speelsters nog aardig in de benen. En toen moest het allemaal nog beginnen… De loopvormen vlogen ons om de oren en na 1,5 uur had iedereen een voldaan gevoel.

De avond werd afgesloten met spelletjes aan de gezellige stamtafel in ‘ons huis’. Middels het spel Codenames hebben we elkaar beter leren kennen en nu weten we ook dat Afrika een land is…

De nacht die volgde, was de slechtste nacht van alle trainingsstages die afgelopen jaren hebben plaatsvonden. Dat had te maken met een ruimte van 2×2 meter waar met 5 personen in werd geslapen, een matras dat gevuld is met bakstenen, zoemende muggen rond de oren wanneer je bijna in slaap bent gevallen, een temperatuur in de kamer waar de gemiddelde sauna jaloers op zou zijn en een haan die tussen 05.00 en 08.00 uur, met een interval van ongeveer 1,5 minuut, heel Sint-Truiden wakker kraait. De begeleiding had verrassend genoeg een fantastische nacht gedraaid. Het is nog steeds niet duidelijk hoe dat mogelijk is.

Het gezeur en geklaag van de speelsters was die ochtend dan ook niet om aan te horen. Maar dat verdween allemaal als sneeuw voor de zon toen zij in de watten werden gelegd door de lieve mevrouwtjes en meneertjes bij het ontbijt. Een lekker broodje met chocopasta, warm kopje thee en jus d’orange, hielp de meeste dames over hun ochtendhumeur heen (foto 2).

Na het ontbijt volgde een klein rondje wandelen en daarna startte de 2e training in de Sporthal aan de Jodenstraat. Het was een intensieve training waarbij wederom hard werd gewerkt.

Na een verfrissende douche mocht er alweer worden aangeschoven voor de lunch waar dit keer verse stokbroden werden gepresenteerd waar de speelsters zelf een broodje gezond van konden maken. Een stevige lunch was broodnodig, want in de middag stond een pittige teamactiviteit op het programma! Goede schoenen aan en insmeren maar, want we deden een puzzelspeurtocht in het hart van het bruisende Sint-Truiden! Er werden 3 teams samengesteld, te weten De Lamme Losers, De Slome Sukkels en de Wilde Winnaars. Middels de 6 km durende tocht ontdekten we de geheimen van de stad, leerden we meer over de geschiedenis met abdijkerken en Latijnse uitspraken en aaiden we zwijnen op de kinderboerderij (foto’s 3,4,5,6). Het werd een wandeling van bijna 9 km (foto 7), inclusief een stukje verkeerd wandelen en de trip van en naar de auto vanaf het startpunt van de tocht!

Vervolgens was het haasten naar de sporthal, want er stond een oefenwedstrijd tegen SEW uit Nibbixwoud op het programma. Een derby, maar dan in het warme zuiden. Het werd een leerzame wedstrijd voor DSS. SEW was al langer in training en oogde een stuk fitter dan DSS. Maar er werd zowel in de dekking als in de aanval geregeld goed samengewerkt wat een aantal fraaie momenten met zich meebracht (foto 8).

Pas rond middennacht (21.30 uur) zaten wij aan ons diner. We vulden onze buikjes met knapperige krieltjes, zachte hachee en gezonde groenten. De dametjes waren scheutig met opscheppen, want “jullie moeten goed eten”. Daar hadden ze gelijk in, want deze intensieve dag werd gevolgd door een interessant avondprogramma…

Om 22.30 startte namelijk traditiegewijs de ontgroening voor speelsters die nieuw bij de selectie zijn aangesloten. Dit seizoen zijn dat Daphne, Sterre, Kris, Benthe en Noor. Over de inhoud van de ontgroening mag worden gespeculeerd, maar blijft altijd een mysterie om niet teveel te verklappen voor de volgende generatie. We weten nu hoe goed de longinhoud van de meiden is en hoe je een baby moet voeren, dat er harde en rake klappen kunnen worden uitgedeeld met volkoren bietenwraps, hoe doperwten onder je blote voeten voelen en hoe vla in combinatie met wasverzachter en ketchup ruikt. Er was onverwacht publiek, want de hangjeugd van Sint-Truiden stond voor het raam te koekeloeren zoals ook in horrorfilms gebeurt. De groentjes zijn ingewijd en maken nu écht deel uit van de selectie! Benthe mocht de prijs voor beste make-up in ontvangst nemen en Sterre en Daphne kregen samen de prijs voor het uitdelen van de hardste klap. Er worden bewust geen foto’s en video’s gedeeld van deze beruchte avond, want ‘what happens in Sint-Truiden, stays in Sint-Truiden’.

Na een betere nacht, wederom een goed ontbijt en een klein rondje lopen, was het tijd voor de laatste training van dit weekend. Een statische training werd het niet, want met veel loop- en renwerk werd de fitheid op de proef gesteld en de vermoeidheid getest. Op wat blaren op handen en voeten na, is iedereen ongeschonden uit de strijd gekomen. Britt is helaas nog geblesseerd. Vorig seizoen liep zij een ernstige knieblessure op. Begin augustus is zij succesvol geopereerd en momenteel werkt ze hard aan haar herstel. We zullen haar dit seizoen erg missen en wensen haar veel succes met de revalidatie.

De tosti’s die werden geserveerd door de lieve dametjes en heertjes in de kantine als lunch, smaakten goed en daarna kon het inpakken weer beginnen. Sommige auto’s waren wederom tot de nok aan toe gevuld, anderen hadden ruimte over. Het antwoord op hoe dat mogelijk is, is tot op heden ook nog niet gevonden. De meeste speelsters lagen op de weg terug voor pampus in de auto, maar sommigen wisten er nog een gezellige terugrit van te maken.

De trainingsstage werd afgesloten met een etentje bij restaurant Bleij in Heemskerk (ook geen aandelen). Met name de voorafjes en toetjes vielen in goede aarde. Het weekend werd nog even nabesproken en geëvalueerd en na afloop ging iedereen tevreden naar huis.

De betekenis van een trainingsstage is: “een periode waarin sporters zich afzonderen om te trainen”. De definitie van teambuilding is: “een verzamelnaam voor een reeks groepsactiviteiten, waarbij samenwerking centraal staat. Doel van deze activiteiten is om onderlinge samenwerking, sociale binding, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiëntie te creëren binnen een groep mensen.” Terugkijkend op afgelopen dagen, kan er worden gesproken van een zeer succesvol weekend aangezien zowel aan de omschrijving van trainingsstage als teambuilding is voldaan.

Na volgend weekend zal de focus volledig op het zaalseizoen komen te liggen. ‘Waarom nu nog niet?’ vraagt u zich waarschijnlijk af. Dat komt omdat bijna alle speelsters van de damesselectie aankomend weekend eerst nog hun kwaliteiten op het beachhandbalveld in Stadskanaal zullen laten zien. Daar is namelijk het Nederlands Kampioenschap beachhandbal!

Op zondag 4 september zal er een oefenwedstrijd plaatsvinden tussen Westsite en DSS in Amsterdam. De eerste competitiewedstrijd is op zaterdag 10 september tegen ZAP in Breezand. Op zaterdag 17 september is om 20.00 uur de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen E&O uit Emmen. Dan hopen we attractief handbal te kunnen laten zien met mooie spelcombinaties en doelpunten. We kunnen de steun van onze supporters daarbij goed gebruiken. Hopelijk zien we jullie dan!