in the spotlightBinnen DSS zijn veel mensen actief die van grote betekenis zijn voor de vereniging. Zij doen taken voor de club waarvan je er soms niet bij stil staat dát iemand dat doet. Iedere maand zal de vrijwilligerscommissie een vrijwilliger van DSS in ‘the spotlight’ zetten, om zijn of haar taak eens onder de aandacht te brengen en uiteraard omdat diegene dat zo verdient!
Deze maand bezocht Renate Marieke Kalverda voor een kort interview.

Marieke Kalverda

 

1. Hoelang handbal je al bij DSS en hoe en wanneer ben je vrijwilligerswerk bij DSS gaan doen?
Ik handbal sinds mijn 6e. Eerst bij Ado, daarna bij DSS. Tussendoor heb ik nog 2 jaar in Limburg gehandbald, omdat ik de studie Food en Business ging volgen en dat kon alleen in Groningen en in Heerlen. Ik wilde graag bij Sittardia gaan spelen, maar daar gingen zoveel speelsters weg dat ze geen eerste divisie meer konden spelen. Toen heb ik voor Iason gekozen (ja, waar ze dat leuke toernooi organiseren). Ik heb daar eerste divisie gespeeld. Datzelfde jaar ging DSS ook eerste divisie spelen. Vanaf mijn 12e jaar ging ik helpen bij de training, bij Carla de Groot en Marga Langendijk. Ik vond het gewoon leuk om te doen. En ja, maatschappelijke stages had je toen nog niet. Op mijn 19e ben ik een trainerscursus gaan volgen. En sindsdien geef ik zelf trainen.

2. Wat doe je op dit moment allemaal bij DSS? En hoeveel tijd kost dat jou ongeveer?
Nou, ik geef dus nog steeds trainen, zo’n 7,5 uur per week. Daarnaast maak ik ook trainingen voor andere trainsters en komen er nog de voorbereidingen en vergaderingen bij. Ook heb ik nog in het jeugdbestuur gezeten, maar dat werd een beetje te druk. Daarnaast volg ik ook nog de trainersopleiding tot docent voor de handbaltrainers 1 t/m 3. Dat betekent dat ik zelf de trainersopleiding binnen DSS mag verzorgen. Ik zou ook heel graag meer trainers willen hebben. Hoe meer trainers, hoe meer we de kinderen kunnen leren en des te flexibeler ben je in de uren die je op het veld staat. Een bezig bijtje ben je! Ja, ik weet eigenlijk niet beter. Ik kan me herinneren dat mijn moeder ook altijd in de weer was met van alles en nog wat. Ze sleepte ons ook overal naartoe. Ze moet er wel om lachen.

3. Wat zou je graag anders zien bij DSS. Of welke leuke ideeën heb je?
Ik zou heel, heel, héél graag een beachhandbalveld bij DSS willen hebben! Dan krijgen we ook misschien weer wat meer het ‘clubgebouw’ terug. Met dames 1 en allemaal gezellig nazitten. Nu spelen de selectieteams alleen in de zaal, dus komen veel teams zelden of nooit naar het sportcomplex. Een beachhandbalveld zou ook de selectieteams aantrekken waardoor we allemáál iets met het clubgebouw hebben.
Ook zou ik het heel leuk vinden als er meer jongens zouden handballen. We hebben nu bijna een jongensteam compleet. We missen nog 2 jongens van rond de 10 jaar. Nu spelen ze in gemengde teams, maar vanaf die leeftijd is het minder leuk meer om gemengd team te spelen.

4. Heb je naast het vrijwilligerswerk nog andere bezigheden of hobby’s?
Mijn hobby is zelf handballen bij dames 2. Ik speel ook nog tenniscompetitie in de zomer.  Ik werk bij mijn jongste zusje op het assurantiekantoor. Mijn zusje is dus mijn baas. Daarnaast werk ik als zelfstandige, als vitaliteitscoach op persoonlijk gebied en als vitaliteitsadviseur in het bedrijfsleven. Daar geef ik advies over duurzame inzetbaarheid, ik zoek antwoord op de volgende vraag: Hoe kan een bedrijf het optimale uit zijn medewerkers halen en hoe kan een medewerker optimaal inzetbaar zijn? Als vitaliteitscoach begeleid ik mensen persoonlijk vitaal te worden, bijvoorbeeld door voedingsadvies, health scan of een sportvastenkuur.
Op mijn dertigste ben ik de hbo opleiding personeel en management gaan doen en heb dat succesvol afgerond. Het bedrijf waar ik toen werkte ging failliet toen mijn scriptie schreef. Ik was dus werkloos. Dat was het moment waarop ik ging nadenken over wat ik nu eigenlijk wilde. Ik wist namelijk nooit wat ik wilde en had voor die tijd dus nooit iets afgerond. Uiteindelijk dacht ik dat het leuk was om datgene waar ik allemaal voor gestudeerd heb te combineren met wat ik echt leuk vind. Zo ben ik als vitaliteitscoach begonnen als zelfstandig ondernemer. Ik ben lid van een platform waarbij we elkaar helpen aan werk, want ieder heeft zijn eigen specialisme. Dat van mij is dus voor organisaties inzichtelijk maken of en hoe ze hun medewerkers vitaal en duurzaam inzetbaar kunnen laten zijn.

5. Waar heb je de leukste herinneringen aan als het om handbal gaat?
De weekendjes weg denk ik, buiten de handbal om. De trainingsweekenden en het Iason toernooi. Op mijn 15e mocht ik mee met de junioren omdat ik zo vaak had meegedaan en dat vond ik heel spannend. Kamperen in een grote tent in het weiland bij het Iason toernooi. Dat was heel leuk!