in the spotlightBinnen DSS zijn veel mensen actief die van grote betekenis zijn voor de vereniging. Zij doen taken voor de club waarvan je er soms niet bij stil staat dát iemand dat doet. Iedere maand zal de vrijwilligerscommissie een vrijwilliger van DSS in ‘the spotlight’ zetten, om zijn of haar taak eens onder de aandacht te brengen en uiteraard omdat diegene dat zo verdient!
Deze maand bezocht Renate jeugdtrainster en TC-lid Monique de Vijlder voor een kort interview.

Monique de Vijlder

Monique, ik ken jou als lid van de TC (technische commissie) en zie jou trainen geven. Kan je iets meer vertellen over jouw werkzaamheden als vrijwilliger voor DSS?
Samen met Ronald Sap, Joop Kuil en Michel van Dijk vormen wij de TC. Ronald is er voor dames 1, Joop voor de A en de B selectieteams, maar gaat hier helaas mee stoppen en zijn we op zoek naar een nieuw TC-lid die zijn plek over kan nemen. En ik ben aanspreekpunt voor de rest van de jeugd- en seniorenteams. Wij fungeren dus als contactpersoon voor de coaches en trainers gedurende het seizoen, voor vragen, problemen en suggesties. In overleg met de trainers en coaches delen we tevens de teams in. Daarnaast maak ik de trainingsschema’s en regelde ik de zaalhuur. Michel van Dijk gaat dit van mij overnemen en daar ben ik erg blij mee. Hij zal dus de contacten onderhouden met sporthal De Waterakkers, en de sportaccommodaties in Beverwijk, Sporthal Uitgeest en de Moriaan in Wijk aan Zee.

Kan je iets vertellen over hoe en met wie je nu bepaalt of een trainer geschikt lijkt voor een team bij DSS? En hoe lastig is het om telkens weer een nieuwe trainer te vinden?
Goeie vraag! Het poeltje waar je uit kan vissen is natuurlijk niet erg groot. Je probeert trainers aan je te binden die mee willen denken aan het verenigingsproces en die bij het team passen. En als hoofdtrainer zoek je natuurlijk iemand die daarbij ook aan de trainers eronder sturing wil geven. Er is trainersoverleg met de selectietrainers samen om het spel op elkaar af te stemmen. Ook kijken we of de persoonlijkheid van de trainer bij de groep past. Dat vergroot de acceptatie onder het team. Hij of zij moet met mondige speelsters kunnen omgaan en dus ook boven de groep durven te staan. Hij of zij moet sturing kunnen geven. En niet onbelangrijk: de kosten voor zo’n hoofdtrainer moet binnen het budget van de vereniging passen.

Sinds wanneer ben jij als vrijwilliger actief voor DSS? En hoelang heb je zelf gehandbald?
Ik zit sinds 1998 bij DSS en ben sindsdien vrijwilliger. Toen gaf ik al trainen en stapte in de TC. Ik heb sporteconomie (HBO) gestudeerd en ben afgestudeerd bij AFC Ajax. Mijn afstudeerstage deed ik op de afdeling klantenservice van Ajax. Daarna ben ik bij Ajax Direct gaan werken, dat is de merchandise afdeling.
Ik zit sinds mijn 12e op handbal en toen de keepster er na 3 jaar mee stopte gingen we rouleren. Toen vond ik keepen eigenlijk wel leuk en ben dus zo blijven staan. Ik speelde met oudere meiden en speelde op mijn 16e al in dames 1. Bij DSS kwam ik gelijk in dames 1 en daar heb ik 13 jaar in gespeeld. Nu speel ik bij dames 2.

Hoe zit een week er in huize Ouwehand/De Vijlder eruit?
De dinsdag en donderdag kook ik ‘s middags al warm eten en dan eet ik om 16.00 uur wat. Mijn dochter Dagmar moet om half 5 trainen, dus ga ik mee want zelf geef ik de F-jes trainen van 17.00-18.00 en van 18.00-19.00 de D3 en D4. Daarna sjees ik naar de Waterakkers en ben ik eigenlijk te laat voor mijn eigen training van 7-9. Tijdens mijn eigen training geef ik zelf tevens de keeperstraining. Mijn zoon Lars schuift om 17.30 zijn eigen bordje in de magnetron, want hij moet om 18.00 weg voor voetbaltraining. En Jan, bij mijn man is het altijd een verrassing hoe laat hij thuis komt. Dagmar komt tussen 6 en 7 thuis en die eet dan samen met pappa. Om 20.45 uur gaat mijn man de deur uit om zelf te trainen (alleen op dinsdag), dan ligt Dagmar al op bed en kom ik om 21.15 uur thuis van trainen. Vrijdag moeten Dagmar en ik allebei weer handbal trainen en Lars tennist op maandag en woensdag. Dus iedere dag is er wel iemand aan het sporten en eten we niet samen. (Ik denk dat dit voor veel sportieve gezinnen wel herkenbaar is)

Is er naast gezin, werk en handbal nog tijd voor andere vrijetijdsbesteding?
Ik vind lezen erg lekker, dus als ik even een momentje heb… Daarnaast werk ik nog als postbezorger.
Dat is iets heel anders dan waar je voor gestudeerd hebt.
Dat klopt. Doordat ik geen familie in de buurt heb wonen die voor de opvang van de kinderen kan zorgen, heb ik ervoor gekozen om bij de kinderen te blijven. Als ze wat ouder zijn, hoop ik weer een baan te vinden die enigszins aansluit bij mijn opleiding. Oh en ik heb trouwens ook nog de opleiding sportmasseur gedaan, dat leek mij wel handig.

Is er een moment of periode uit je handbaltijd die je koestert?
(Monique begint direct te stralen) Ja, het jaar dat we in de 1e divisie kampioen werden, 2009-2010. Dat was zo’n ontzettend gaaf jaar! We begonnen met een trainingsstage in Servië met 17 meiden en met Zoran als trainer/coach in 2 busjes naar Servië. Het was supermooi weer, zwembad naast de sporthal en er stonden pruimenbomen naast waar we de pruimen zo vanaf konden halen. De sfeer was super goed in het team. Super bizarre, maar vooral leuke dingen meegemaakt in Servië, zoals de conditie van de sporthal(len), met een zeer ouderwets pontje over moeten en dat wij de toeristische trekpleister waren op de plaatselijke markt. Jaaaa, en dan uiteindelijk ook nog makkelijk kampioen worden!

Heb je nog ideeën of wensen voor de toekomst van DSS?
Dat er een grote geldschieter komt! En dat er meer oud speelsters betrokken blijven bij de club. In bijvoorbeeld een bestuursfunctie, zoals Marion Duin dat lang heeft gedaan, of als trainer. Maar dat kan natuurlijk ook door de huidige speelsters worden gedaan. Want we komen écht trainers te kort! En er is natuurlijk altijd ruimte voor mensen die constructief willen bijdragen aan, en hun andere talenten willen delen met, DSS.